Om att låna pengar

Tips om bra sidor med mer information om att låna pengar, lån, mobillån, billån, sms lån och ekonomi.

Låna pengar, cash, krediter, lån och låntagare, amorteringar, säkerhet och pant, betalningsanmärkning och pantbanker.

Lån och krediter.

Lån, avbetalningsköp eller uppskov med en betalning är olika typer av krediter. När någon lämnar en kredit så behöver man oftast betala tillbaka mer än vad man lånat, en ränta eller avgift. Det kan också förekomma andra avgifter som t.ex. en uppläggningsavgift för att få låna.

Kreditvärdig.

Om man får låna pengar så anses man vara kreditvärdig upp till det belopp som man har lånat. Det betyder att man har betalningsförmåga för det lån av pengar som man gör.

Betalningsanmärkning och låna pengar.

Betalningsanmärkning är när du har fått anteckning hos ett kreditupplysningsföretag om att du inte har betalat ett lån eller skuld. Det kan vara att ett företag eller bank vänt sig till Kronofogden när du inte betalat som du skall. Kronofogdens register är en offentlig handling, dvs. vem som helst har rätt att se den. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år för personer. Har du fått en betalningsanmärkning brukar det vara svårt att få ett lån, avbetalningsköp eller teckna telefonabonnemang.

Skuldsanering.

Du kan läsa mer om vad som händer när du inte kan betala dina skulder på Kronofogdens hemsida. Där finns också information om betalningsföreläggande och om hur du ansöker om skuldsanering.

Lån och låntagare.

Lån är ett avtal mellan låntagaren (gäldenären) som tar emot pengar och förbinder sig att betala tillbaka summan till långivaren (borgenären). Låntagaren har alltså en skuld till långivaren och långivaren har en fordran på låntagaren.

Banker och kreditinstitut.

Kreditinstitut är banker eller andra företag som har rätt att låna ut pengar. Det finns en lag som reglerar vem som får låna ut pengar. Finansinspektionen är den myndighet som kontrollerar banker och företag som lånar ut pengar.

Amorteringar och löptid.

När man som privatperson lånar pengar från banker betalar man tillbaka lånet oftast månadsvis. Företag som lånar ut pengar för kortare perioder kan låna ut pengar för återbetalning inom ett visst antal dagar. Löptid är hur länge man får låna pengarna.
När man betalar av lånet kallas det amorteringar.
Rak amortering är när man delar upp summan som man lånat och betalar tillbaka på ett visst antal perioder under lånets löptid. Då minskar vad du skall betala tillbaka under lånets löptid därför att skulden blir mindre och därmed också räntan på det du har lånat minskar.
Annuitetslån är ett lån där du har en fast summa som är lika stor hela lånets löptid, som du betalar tillbaka varje månad inklusive räntan. Det innebär att du amorterar mer mot slutet av lånets löptid när räntekostnaden på beloppet som är kvar minskar.
Lån kan vara amorteringsfritt och då betalar du tillbaka hela lånet när löptiden går ut.

Säkerhet och pant.

Säkerhet är när du sätter något i pant som garanti för att du skall betala ditt lån. Bostadslån får du om du sätter bostaden i pant men det kan även vara andra typer av lån som billån där du sätter bilen i pant. Kan du inte betala ditt lån så äger banken eller företaget det du har satt i pant och kan sälja det och på så sätt få sina pengar. Det betyder inte att du blir av med skulden.
Går bostadspriserna ner och banken säljer huset för ett belopp som är mindre än det du lånat så kan du fortfarande vara skyldig banken pengar.

Pantbank – låna pengar av dig själv.

Hos en pantbank lånar du pengar genom att lämna ett föremål som guldsmycken, konst, antikviteter, kamera, etc. i pant för det du lånat. Du får pengar/cash i handen mot att du lämnar in ett föremål som pantbanken värderar. Om du inte kan betala eller lösa in panten inom den tid som pantbanken har satt kan pantbanken sälja föremålet och kvitta den mot lånet.
Det finns ett 40-tal pantbanker i Sverige och dessa har en organisation som heter Svenska Pantbanksföreningen och här hittar du adresser och mer information om pantbanker och auktioner där de säljer föremål som pantbankerna har löst in.

  • Mer information om pantbanker och om hur du lånar pengar av dig själv hittar du på den här sidan –Pantbanker.

Tips om bra sidor  med mer information om att låna pengar, lån, mobillån, billån, sms lån och ekonomi:


Läs mer: