Tips om bra sajter om väder och klimat

Tips om bra sajter om vädret, orkaner, stormar, vulkaner och extremt väder! Vulkaner, vulkanutbrott, vulkanaska och flygtrafik.

Tips om bra sajter om väder, klimat, orkaner, stormar, vulkaner och extremt väder!

Det verkar vara svårt att göra en bra väderprognoser och att spå väder, även om man har tillgång till dagens moderna teknik och radarbilder. Kollar man olika vädersajter så blir man helt förvirrad, det är olika prognoser överallt.

Klokagubben har här samlat några av de bästa vädersajterna, enligt vår åsikt. Fast å andra sidan kanske du lika gärna kan använda råden från Bondepraktikan.

Du hittar bra länkar till vädersajter och informationssidor om extremt väder, orkaner, tropiska stormar, amerikanska orkanvarningssidor, cykloner mm längre ner på sidan. Här kan du hitta uppdateringar om orkaner och vilken väg de kommer att gå de närmaste dagarna.
Engelska The Guardian och den amerikanska sidan om orkaner ger mycket aktuell information. Rekommenderas!

Vulkaner, vulkanutbrott, vulkanaska och flygtrafik.

Över 10 procent av Islands territorium omfattas av glaciärer, bl.a. Vatnajökull, den största glaciären i Europa. Den vulkaniska aktiviteten på Island de senaste åren med stor påverkan är vulkanen Eyjafjallajökull 2010 och Grimsvötns utbrott år 2011.

Webbkameror med direktbilder ”live”, bl.a. Eyjafjallajökull, Katla, Hekla, Þingvellir, Akureyria, Bárðarbunga på Island samt gejsern Strokkur.
Här kan du följa vad som händer direkt på t.ex. vulkanen  Bardarbunga:

Metoffice i Storbritannien ansvarar för prognoser för risker när gäller det europeiska flyget och flygtrafiken.

Jordbävningar i världen i realtid – senaste informationen, kartor och listor.

På den här sidan kan du få realtidsövervakning av jordbävningar som inträffat runt om i världen. Den uppdateras så fort en jordbävning ägt rum och visar på en karta, där man också får detaljer om jordbävningen.

Kolla vind, väder, strömmar, m.m. på hela klotet

Intressant sida där du kan se live direkt på klotet aktuella vindar, havsströmmar, m.m. Vrid på klotet och titta på den del som du är intresserad av och zooma in ett område. Uppdateras var tredje timme.Bra sida!

Kolla blixtnedslag live – lightningmaps.org

Bra sidor om åska och blixtnedslag. Här kan du se alla blixtnedslag både live och under de senaste dygnet.

Ventusky ger dig prognoser på vindar, vindhastighet, temperaturer, nederbörd, väder m.m.

Ventusky är en riktigt bra sida där du får prognoser flera dagar framåt för hela jordklotet. Animerade vind-, regn- och temperaturkartor, detaljerad prognos för din plats. Alla uppgifter samlade från de bästa väderprognosmodellerna. Riktigt bra!

Här är länkar till några bra sajter med prognoser om väder.

Bäst i vårt tycke – norska YR!
Norska Meteorologisk institutt har en riktigt bra vädersajt. Du kan söka på vilken ort som helst över hela världen. Bra med olika radarbilder. Här finns allt om väder plus lite till. En riktigt bra sida! Helt reklamfri dessutom.

SMHI – Kunskapsbanken – Väderprognos – Allt om väder, klimat och vatten.

Kunskapsbanken på SMHI:s hemsida är en bra sida och där kan du läsa allt om fenomen och händelser inom meteorologi, hydrologi och oceanografi.

Vill du få mer information om vindhastigheter, jämförelsetabell mellan meter per sekund, knop, benämning på olika vindstyrkor samt vindskalor har SMHI en bra sida.

Meteoalarm – alla varningar i Europa

Meteoalarm ger informationen om extremt väder i Europa.
Varningstjänsten informerar om risken för extremt väder som kraftigt regn, kraftig åska, hårda vindar, svåra värmeböljor, brandrisk, dimma, kraftiga snöfall, extrem kyla.
Den varnar även för händelser som orsakats av extremt väder som laviner, brandrisk och högt vattenstånd vid kusterna.

DMI – Danmarks motsvarighet till SMHI

Danmarks Meteorologiske Institut är Danmarks officiella vädertjänst med prognoser för Danmark, Färöarna och Grönland.

Meteorologiska institutet – Finlands motsvarighet till SMHI

Meteorologiska institutet är finlands officiella vädertjänst.

Met Office – Englands officiella vädersajt.

Har mycket information om väderförändringar, växthuseffekten, klimat, vetenskapen bakom olika miljöpåverkan från sprayburkar mm mm

Semesterväder, väderprognoser för vanliga semesterorter.

SMHI har väderprognoser inte bara för Göteborg, Borås och Stockholm utan även för en del vanliga semesterorter som Turkiet, Thailand, Bangkok, Cypern, Kreta, Italien m.fl.

På Weather Underground kan du söka efter väderprognoser för många vanliga semesterorter i världen och Europa.

Windfinder, se vindkartor från hela världen

Windfinder har in formation om vindar över hela världen. Här ser du kartor med information om bra ställen för vindsurfing, kitesurfing, segling och skärmflygning.
Här kan du också ladda ner vind appar för IPhone, android, Windows Phone 7, Windows Mobile mm

Bra sammanställningar om extremt väder i Sverige på svenska Wikipedia och SMHI.

National Weather Service, orkaner och stormar i USA.

Amerikanska national Weather Service informerar om allt från solens yta till vad som händer på havsbotten.
Dagliga väderprognoser, varningar för natur och storm och orkanvarningar.

National Hurricane Center, varningar för tropiska orkaner

Amerikanska orkan centret har som uppdrag att rädda liv och lindra skadeverkningar av orkaner genom att ge information om orkaner, orkaners rörelser, prognoser och analyser av farliga tropiska orkaner samt öka förståelsen för dessa risker. Bra bilder där man kan följa orkaner och prognoser för hur orkanerna skall röra sig de närmaste dagarna.

National Weather Service

Samlingssida för allt om väder i USA, stormar, tornados, åska, väderprognoser och varningar.

Amerikanska Röda Korset har sammanställt en faktalista och  tips om vad man skall göra i olika situationer som jordbävningar, orkaner, åska, översvämningar etc.

Cyklon, tropisk cyklon, tyfon och taifun.

En tropisk cyklon är ett mycket kraftigt oväder och ett intensivt lågtryck som bildas över hav med hög vattentemperatur.
Tyfon eller taifun, kommer av det kinesiska ordet för ”stor vind”, är tropiska cykloner som uppträder i västra Stilla havet. De allra lägsta lufttrycken mäts ofta i tropiska cykloner och är därför de mest intensiva stormarna på jorden.

Weather Underground och Wundermap väderkartor.

Weather Underground har prognoser för platser över hela världen.
WunderMap är interaktiv väderkarta där användaren kan välja mellan ett antal olika väder skikt som tornado spårning, sport och skidväder, reseplanerare ansökan mm

Natural disasters and extreme weather – om extremt väder.

The Guardian har en bra sida med mycket information och bilder från extremt väder och naturkatastrofer.

Global Portalen

Globalportalen är en sajt för människor och organisationer som vill göra världen bättre. Här hittar du artiklar och tips på aktiviteter om världens utveckling, jobb och resor ut i världen och om bistånd. Information från närmare 50 svenska ideella organisationer.
Bland medlemsorganisationerna finns allt från stora organisationer som Röda Korset och Naturskyddsföreningen till mindre, till exempel Framtidsjorden eller Svalorna. Det finns också folkhögskolor och studieförbund som har kurser om världens utveckling och olika länder.

Extremt Väder och allt annat extremt

Extreme Science är en sida om allt extremt från stora ormar, bläckfiskar till extremt väder.


Läs mer: