11 fantastiska natursevärdheter i Sverige att upptäcka

1 fantastiska natursevärdheter i Sverige att upptäcka - klokagubben

Minska din miljöpåverkan och bidra till den lokala ekonomin med dessa tips på natursköna destinationer i Sverige.

Att semestra hemma , eller hemester, i Sverige har aldrig varit mer populärt än vad det är idag. Inte bara är det ett ekonomiskt alternativ, det har också en positiv inverkan på miljön och den lokala ekonomin. Här är några fördelar med att semestra hemma i Sverige, samt nio natursevärdheter som är värda att besöka.

Fördelar med att ”hemestra”:

 • Minskar miljöpåverkan – genom att undvika flygresor minskar du din koldioxidavtryck och bidrar till att bevara planeten.
 • Stödjer den lokala ekonomin – genom att spendera pengar i din egen stad eller landet hjälper du till att stödja lokala företag och bidrar till en starkare ekonomi.
 • Sparar pengar – genom att undvika dyra hotell och flygbiljetter kan du spara en hel del pengar på din semester.

Här är 11 natursevärdheter i Sverige:

 • Kosterhavets Nationalpark – med sitt kristallklara vatten och mångfald av djurliv är denna nationalpark en favorit bland dykare och andra naturälskare. Här finns en av Sveriges rikaste marina biologiska miljöer med en mängd fisk- och djurarter.
 • Laponia – med sina många vandringsleder och spektakulära landskap är Laponia ett måste för alla som vill uppleva den svenska naturen på nära håll.
 • Österlen – med sin vackra kustlinje och unika landskap är Österlen det perfekta semestermålet för dig som vill uppleva svensk natur och kultur.
 • Höga Kusten – upplev den fantastiska kustlinjen och de spektakulära klippformationerna i denna vackra region.
 • Kebnekaise – Det högsta fjället i Sverige, beläget i Lappland. Det är en populär vandringsled med fantastisk utsikt från toppen.
 • Gotland – upplev den vackra naturen, de historiska sevärdheterna och det unika landskapet på denna vackra ö, känd för sina kalkstensklippor och historiska platser som Visby ringmur och Fårö fyr. De kalkstensformationer som kallas ”raukar” är ett av Gotlands mest kända landmärken. De är skapade av havsvågor som eroderade kalkstensklipporna och lämnade kvar stenpelare på stranden.
 • Abisko Nationalpark – Beläget i norra Sverige, Abisko Nationalpark erbjuder en unik upplevelse av den arktiska vildmarken. Här kan du uppleva midnattssolen på sommaren och norrskenet på vintern, vandra på Kungsleden och uppleva den magnifika naturen.
 • Sareks Nationalpark – Beläget i Jokkmokk, Sareks Nationalpark är en annan unik upplevelse för naturälskare. Här finns en av Europas sista vildmarksområden, och du kan uppleva magnifika bergstoppar och glaciärer. Sareks Nationalppark är känd för sin vilda och orörda natur och för att vara en av Europas sista stora vildmark.
 • Skuleskogens Nationalpark – Beläget vid Höga Kusten, Skuleskogens Nationalpark erbjuder en magnifik utsikt över havet, bergsklippor och orörd skog. Du kan vandra i nationalparken och uppleva det fantastiska landskapet.
 • Hornborgasjön – Hornborgasjön är en av de mest kända fågelsjöarna i Sverige och en plats som är perfekt för fågelskådning. Varje vår samlas tusentals tranor vid sjön, och det är en imponerande syn att se dem flyga över sjön.
 • Stora sjöfallet: Ett av de största vattenfallen i Europa, beläget i Lappland. Det är en vacker plats att besöka och det finns också möjligheter till fiske och vandring i området.

Att semestra hemma i Sverige har många fördelar, särskilt när det gäller att upptäcka de fantastiska natursevärdheterna och geologiska platserna som finns runt om i landet. Det är också mer hållbart och miljövänligt att resa inom landet än att flyga utomlands. Genom att semestra hemma kan du stödja den lokala turismen och upptäcka nya platser i ditt eget land.


Läs mer: