Spara tusenlappar på att gå ur Svenska Kyrkan!

kyrkoavgift-exempel

Kanske dags att se över dina utgifter inför den stundande vintern med stigande elpriser, inflation och räntehöjningar. Det gäller nog att spara där man kan.

Du betalar en kyrkoavgift till Svenska kyrkan som är lite olika i olika församlingar. Avgiften varierar beroende på vilken församling du tillhör men riksgenomsnittet är 1,03 kr. Den totala intäkten från kyrkoavgiften 2022 är 14,5 miljarder kronor som Svenska Kyrkan håvar in. Du kan spara tusenlappar bara genom att går ur Svenska Kyrkan.

I Sverige finansieras Svenska Kyrkan delvis genom en avgift känd som kyrkoskatten. Denna skatt dras vanligtvis från medlemmars inkomst och används för att finansiera kyrkans verksamhet och underhåll av dess lokaler.

Så här gör du för att spara tusenlappar! Det är enkelt!

1. Anmälan till din församling

Du måste anmäla skriftligen med undertecknad blankett i original.

Du hittar blanketten här – som du måste skriva ut och skicka in till den församling som du tillhör.

2. Skicka anmälan med post

Adressen till din församling hittar du om du använder sökformuläret här. Skriv in din adress och postnummer så får du adressen direkt.

Det är allt du behöver göra för att spara tusenlappar!

OBS!

Du måste anmäla ditt utträde före den 1 november i år om du skall slippa avgiften nästa år. Det finns tusenlappar att spara!

Vill du räkna ut hur mycket du kan spara så gör så här.

  1. Använd Skatteverkets tjänst räkna ut din skatt.

Du måste alltid betala en begravningsavgift som går till att underhålla och sköta begravningsplatser. Avgiften är 0,261 procent av din lön. I Stockholms kommun och Tranås kommun är begravnigsverksamheten kommunal så de har en annan avgift.

Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida.


Läs mer: