Vanlig majonnäs är ett måste

Kungen bland ingredienser - Hans Majonnäs! Gott till grillat! Vanlig majonnäs är ett måste i varje kylskåp. Nyttigt och gott!

Kungen bland ingredienser – Hans Majonnäs! Gott till grillat!

Vanlig majonnäs är ett måste i varje kylskåp. Nyttigt och gott! Men köp bara äkta majonnäs och inte någon light variant med en mängd konstiga tillsatser.
Majonnäs kan varieras i det oändliga och du kan skapa en mängd goda såser, som sätter piff på tillvaron. Perfekt till allt grillat.

Vad är majonnäs?

Det är en tjock, krämig emulsion som består av olja, äggula, en sur vätska (som citronsaft eller vinäger) och ibland en touch av senap. Den magiska ingrediensen är emulgeringsmedlet (oftast äggula), som binder den hydrofila (vattenälskande) komponenten med den lipofila (oljeaktiga) komponenten. Resultatet är en stabil emulsion som gör den flytande oljan till ett fast ämne.

Är majonnäs nyttig eller onyttig?

Det beror på din kost och dina hälsomål:

  • Kaloririk: Den är fettrik och innehåller cirka 100 kalorier per matsked. Om du följer en lågkaloridiet bör du vara måttlig med mängden majonnäs du använder.
  • Fettkvalitet: Består huvudsakligen av omättat fett, vilket är hälsosammare än mättat fett. Du kan också använda olika oljor (som olivolja eller avokadoolja) för att göra din egen majonnäs.
  • Bakterier: Hemlagad kan den innehålla rå äggula, vilket kan orsaka oro för bakterier. Kommersiell majonnäs är normalt säker eftersom den är gjord med pastöriserade ägg.

Skall du göra egen majonnäs är ingredienserna; äggulor, vinäger, olja samt kryddor som cayennepeppar, senap, vitpeppar och salt.

Recept.

Du behöver:
2 st äggulor
1 tsk senap (helst fransk dijonsenap)
1 msk vitvinsvinäger
2.5 dl matolja
(helst rapsolja).
+ salt
+ peppar

Steg 1. Blanda äggulorna, senapen och vinägern.
Steg 2. Tillsätt oljan droppvis samtidigt som du konstant vispar det hela. Sedan tillsätter du lagom mycket med salt och peppar. Allt efter smak.


Recept på  Aioli

Pressa ner några vitlöksklyftor och en aning cayennepeppar så får du en riktigt god aioli. Gott till den varmrökta laxen.
Tips! Om du späder ut majonnäsblandningen med vatten till en lagom konsistens får du en god salladsdressing.

Andra varianter!

Chillimajonnäs

Smaksätt med chillisås + lite cayennepeppar

Pepparrotsmajonnäs

1-2 matskedar riven pepparrot till en dl majonnäs

Wasabimajonnäs

Tillsätt japansk pepparrot – wasabi. Den är rätt stark så pröva dig fram. Riktigt gott till grönsaker och kall fisk!

Enkel tartarsås

Blanda i bostongurka + gräslök
Gott till stekt och friterad fisk.

Frisk äppelmajonnäs

Tillsätt rårivet äpple + lite riven pepparrot. Smaskens till kokt kall skinka.


Läs mer: