Bästa strategierna för att söka pengar ur fonder och stiftelser.

Bästa strategierna för att söka pengar ur fonder och stiftelser.

Några tips om hur du söker pengar ur stiftelser och fonder samt några bra tips att leta vidare efter bästa fonderna.

Att söka pengar ur fonder och stiftelser kan vara en värdefull resurs när du befinner dig i en ekonomiskt utmanande situation. Här är några av de bästa strategierna för att öka dina chanser att få ekonomiskt stöd:

Bästa strategierna:

 • Kolla allt noga:
  Innan du börjar din ansökningsprocess, ta dig tid att utförligt söka efter rätt fonder och stiftelser som passar din situation. Olika organisationer kan ha olika mål och kriterier, så se till att de matchar dina behov. Håll noggrann koll på ansökningsfristerna för olika fonder och stiftelser. Missade ansökningstider kan leda till att din ansökan inte beaktas.
 • Varför söker du:
  För att skapa en stark ansökan är det viktigt att tydligt identifiera dina ekonomiska behov. Gör en lista över dina utgifter och de områden där du behöver stöd.
 • Följ anvisningarna noggrant:
  Var noggrann med att följa de anvisningar som fonder och stiftelser tillhandahåller. Detta inkluderar att inkludera nödvändiga dokument och bevis på din ekonomiska situation.
 • En särskild ansökan för varje fond:
  Anpassa varje ansökan till de specifika kraven för varje fond eller stiftelse. Använd deras egna ordval och betona de aspekter av din situation som bäst matchar deras syfte.
 • Skriv en övertygande ansökan:
  Skriv en engagerande och övertygande ansökan som tydligt beskriver din situation, dina behov och hur ekonomiskt stöd skulle göra en verklig skillnad i ditt liv.
 • Var ärlig:
  Ärlighet är alltid den bästa policyn när du ansöker om stöd. Var transparent om din situation och försök inte att överdriva eller dölja något.
 • Sök både stora och små bidrag:
  Ansök inte bara om stora stipendier eller bidrag. Små belopp kan också göra en betydande skillnad, och det kan vara lättare att få beviljat stöd från mindre kända stiftelser.
 • Ge inte upp:
  Ansökningsprocessen kan vara lång och ibland kräva uppföljning. Var tålmodig och beredd att följa upp din ansökan om det behövs.
  Genom att följa dessa strategier kan du öka dina chanser att säkra ekonomiskt stöd från fonder och stiftelser.

Läs mer om tips och de bästa strategierna för hur du bäst söker pengar ur fonder:


Några bra länksidor:

Swedbank – stiftelser

Swedbank är förvaltare av flera stiftelser med allmännyttiga ändamål där det finns möjlighet att söka bidrag, pengar och stipendier från. Det är viktigt att använda rätt ansökningsblankett. Du hittar mer information och adresser till fonderna som du kan söka pengar från på den här sidan:


Stiftelsemedel

Stiftelsemedel är en idéell förening som kostnadsfritt hjälper dig som har svårt att hitta ekonomisk hjälp från stiftelser, kommuner och landsting.
Det är också en bra resurs och gratistjänst för den som arbetar med att hjälpa andra som t.ex. kuratorer, socialtjänst.


Stiftelsen De Fattiges Vänner i Göteborg

Stiftelsen lämnar bidrag till ekonomiskt behövande som bor och varit bosatta i Göteborgs kommun under minst 10 år. Stiftelsen prioriterar särskilt beakta personers, vilka kunna betecknas som pauvres honteux (= vilken person som helst som tidigare haft bättre ekonomi), behov av understöd.


Neuroförbundet – länksida till bra fonder att söka pengar för dig som lever med en neurologisk sjukdom

Neuroförbundet är en oberoende intresseorganisation för människor i Sverige som lever med neurologiska diagnoser eller symtom samt deras familj och anhöriga.


Globalportalen

Vill du studera utomlands, resa eller arbeta som volontär? Globalportalen har en lista med olika stipendier och fonder som du kan söka pengar från om du t-ex- vill bli volontär.


Läs mer: