Dunderglögg, Superglögg, Specialglögg

Tips om hur du gör en riktigt god och nyttig hemmalagad glögg.

Tips om hur du gör en riktigt god och nyttig hemmalagad dunderglögg.

Det gäller att haka på de senaste trenderna. Till och med President Barack Obama bryggde tydligen eget öl i Vita Huset i Washington.
I väntan på att vår egen statsminister skall lägga ut sitt recept på regeringens hemsida (vi får nog vänta) kommer här ett förslag på en egen tillverkad dryck med svensk tradition – som du kan prova. – Dunderglögg!

Glögg är svensk kulturhistoria, så tänk på att du gör en god gärning i att upprätthålla traditionerna. Gott är det också.
Dunderglögg, Superglögg, Specialglögg, Tomteglögg!
Det här receptet har många namn och brukar cirkulera på arbetsplatser och diskuteras vid fikabordet. Den här glöggen bör lagras några veckor innan man kan njuta av den. Det går att spara den ännu längre så kanske det är lite julpyssel som kan göras inför nästa års julefröjder. Dessutom brukar det vara lättare att få tag i svagdricka under julen.

Recept DunderGlögg

5 liter svagdricka av den gamla hederliga sorten
5 skivade potatisar, rå och skalad
1 paket  vanlig jäst till brödbak, 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära, ca 5-10 cm, (lagom stor)
1 kanelstång
1-2 paket russin
2,5 kilo vanligt vitt socker

Blanda allt i en tiolitershink. Täck hinken med plastfilm/Gladpack som du gör små hål i med en tandpetare. Blanda ihop allt och låt det hela stå i lugn och ro i rumstemperatur gärna framme vid elementet i köket. Låt det stå och jäsa i minst tre veckor. Gärna upp till sex veckor.
Tappa sedan med hjälp av en hävert, plastslang, upp den delikata drycken på väl rengjorda flaskor. Se till att inte få med bottengrumset.
Sedan är det bara att vänta till julafton, om man kan, för att värma glöggen och sedan avnjuta den.
Glöggen har en alkoholhalt av ca 10-15 procent, så var försiktig med att bjuda tomten på julafton. Det kan bli ren förskräckelse om tomten kör i diket med sin släde.


Läs mer: